Melatonine (Circadin) als slaapmiddel?

Melatonine is een hormoon dat 's avonds, bij het wegvallen van het licht, een soort signaal afgeeft dat vermoeidheid doet voelen en neiging geeft om te gaan slapen. Bij het ouder worden neemt de melatonineproductie af. Neem je 's avonds wat extra melatonine in (0,1 tot 0,3 mg., niet meer!), dan gaat je biologische klok 'sneller lopen' op weg naar het moment dat je wilt gaan slapen. Moet je herhaald 's ochtends vroeg op en val je pas laat in de nacht in slaap, dan kan het middel soms helpen. Melatonine heeft echter geen directe invloed op het in- en doorslapen zelf. Alsnog innemen als je niet in kunt slapen, heeft daarom geen zin.

Als je te veel melatonine gebruikt, vertraagt het 's morgens de biologische klok, zodat je slaperig opstaat.

Melatonine kan alleen helpen als het inslaapprobleem is gebaseerd op een tekort aan het hormoon.

PS 3-1-2015: De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit willen hooggedoseerde melatoninetabletten uit de schappen bij de drogist weren. Het gaat om tabletten die meer dan 0,3 milligram van het hormoon bevatten. Reden is dat steeds meer mensen slaapproblemen ontwikkelen door melatoninegebruik, namelijk door inname op het verkeerde tijdstip, bij slaapproblemen die niet met melatonine te verhelpen zijn en door inname van veel te hoge doseringen. Drogisten verkochten tabletten tot 2 mg. en op internet worden ze geleverd tot 5 mg. De EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid) hanteert een dosering van 1 mg. Wie 0,9 mg. wil gebruiken, zal voortaan drie tabletten slikken, vrees ik.

PS 9-12-2015: Vandaag ontdekte ik dat tabletjes melatonine 3 mg. bij drogisterijketen 'Etos' verkocht worden. De verpakking wekt de indruk dat er 3 mg. melatonine in zit, maar preciezer kijken leert dat dit 2,4 mg. is. Gezocht hierop vind ik dat een Arnhemse rechter de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verboden heeft om deze slaapmiddelen per 1 oktober jl. uit de vrije verkoop te halen en vindt dat de Inspectie eerst beter moet motiveren waarom tabletten met meer dan 0,3 mg. niet als voedingssupplement kunnen worden gezien. In het Farmacotherapeutisch Kompas vind ik tabletjes Circadin met 2 mg. melatonine. Het advies is het niet voor te schrijven bij 55-plussers met primaire slapeloosheid. Als het toch wordt voorgeschreven, zou dat voor maximaal een kwartaal moeten zijn, alhoewel ook wordt aangegeven dat overdosering (tot 300 mg.!) niet tot klinisch significante bijwerkingen leidt.

Conclusie is vooralsnog dat melatonineverstrekking een actueel twistpunt is tussen detailhandel (drogisterijen) en gezondheidszorg, dat de detailhandel veel hogere doseringen hanteert en dat in reactie daarop de gezondheidszorg de dosering ook opschroefde van 0,5 naar 2 mg. De detailhandel lijkt vooralsnog winnaar in dit zielige steekspel.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 20 juni 2011, laatst aangevuld 9-12-2015.

- - -