Immuuntherapie in opmars

Aan bestraling en chemotherapie wordt met de immuuntherapie een derde wapen tegen kanker toegevoegd. Bij uitgezaaide melanomen zijn al opmerkelijke resultaten geboekt. De immuuntherapie zet het eigen immuunsysteem in. Kankercellen kennen foefjes om immuuncellen op afstand te houden. Ze maken stoffen die de immuuncellen immobiliseren. De nieuwe geneesmiddelen werken die trucs doeltreffend tegen. De therapie lijkt vooralsnog bij 40 procent van de kankerpatiënten te werken, terwijl slechts een paar infuuszakken van het middel voldoende zijn. Ook bij nier- en longkanker blijkt de behandeling vaak aan te slaan.

PS 27-1-2014: Vandaag krijgt Ton Schumacher, hoogleraar immunotechnologie aan het Antoni van Leeuwenhoek (AvL), de jaarlijkse onderzoeksprijs van KWF Kankerbestrijding (2 miljoen euro) om de immunotherapie verder te verbeteren. De immunotherapie werkt niet met vaste geneesmiddelen (zoals de de gangbare therapie), maar met uit de tumor gehaalde en vermenigvuldigde T-cellen. Met het geld wil Schumacher uitzoeken waarom de therapie soms wel en soms niet werkt. Hij vermoedt dat immuuncellen extra sturing nodig hebben. Hij wil bestuderen welke afwijkende eiwitten tumorcellen produceren, waarmee duidelijker kan worden welke T-cellen (aanvalscellen) belangrijk zijn voor genezing. Elke tumor is uniek en de benodigde T-cellen zijn per patiënt anders. Ook wil Schumacher onderzoeken of T-cellen kunnen worden geactiveerd met een vaccin.

PS 4-1-2015: Immuuntherapie, het versterken van het eigen afweersysteem om kanker te bestrijden, wordt steeds succesvoller. Nieuwe medicijnen blokkeren het remsysteem dat tumorcellen gebruiken om immuuncellen van zich af te houden.

PS 19-10-2015: Tumor Infiltrerende Lymfocyten (TIL) heten de witte bloedlichaampjes of T-cellen inmiddels en het onderzoek richt zich ook op longkanker en eierstokkanker. Vergelijkend onderzoek van deze therapie en de standaarbehandeling met ipilimubab (Yervoy) komt op gang. De standaardbehandeling kost overigens 84.000 euro per patiënt en de behandeling met TIL zal niet veel goedkoper zijn.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 23-12-2013, laatst aangevuld op 27-11-2016.

- -

trefw.: melanoom, huidkanker, immunotherapie, immuuntherapie, Haanen, Leeuwenhoekziekenhuis, T-cellen, TIL